Sectoraanpak Nitraat

MPV BO Mest Water Kalk 007

Wat is de Sectoraanpak Nitraat?

Om als sector onze gewassen te blijven telen én de waterkwaliteit te verbeteren, is de Sectoraanpak Nitraat ontwikkeld. Om de norm van maximaal 50 mg nitraat per liter in het bovenste grondwater met doelsturing overal in Nederland te behalen, bestaat de sectoraanpak uit drie pijlers:

  1. Kennis & inzicht: bewustwording en actuele kennis over stikstofopname, gewasgroei en de invloed van het eigen handelen.
  2. Meten & monitoren van de minerale stikstofvoorraad (0-90 cm): volgens een geborgd meetprotocol op perceelniveau. De teler kan op basis daarvan maatregelen nemen om nitraatuitspoeling te voorkomen.
  3. Effectief sturen op emissies vanuit de keten: door telers te ondersteunen en duidelijke kaders te stellen.

Op dinsdag 4 maart organiseerde BO Akkerbouw samen met Nieuwe Oogst het webinar ´Van kalenderlandbouw naar doelsturing´. Tijdens dit webinar stond de sectoraanpak centraal. Je kunt het webinar terugkijken. De presentatie kun je hier downloaden.

Pijler 1: Kennis & inzicht

Wat kun je doen om nitraatuitspoeling naar het grondwater te verminderen? En kunnen metingen hierbij helpen? Levi Bin, teeltadviseur van Agrifirm, Ardon Verschoor, teeltadviseur van Van Iperen en Peter Ickenroth, teeltadviseur Agrea (partner FarmPlus), vertellen hier meer over.

"Geen enkel perceel is hetzelfde"

Pijler 2: Meten & monitoren

De akkerbouwsector ontwikkelt een robuuste meetsystematiek die een representatief beeld geeft van de hoeveelheid minerale stikstof in de bodem. Door machinaal N-mineraalmonsters te nemen uit de bodemlaag 0 – 90 centimeter verzamelt de sector data. Met deze data zet de sector in op doelsturing voor een praktisch, efficiënt en uitvoerbaar 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Meer informatie

Pijler 3: Effectief sturen op emissies

Om te sturen op het terugdringen van emissies, is het nodig om inzicht te hebben in de minerale stikstof die overblijft op een perceel na een teelt. Deze kan uitspoelen naar het grondwater. Dit inzicht kan verkregen worden via een geborgd meetprotocol. Hierdoor kunnen telers gerichte maatregelen nemen. Ketenpartijen kunnen telers hierbij ondersteunen, onder meer door in te zetten op advisering, het telen van rassen met een hogere stikstofefficiëntie en geschikte vanggewassen die ook onder koudere omstandigheden stikstof opnemen.

Doelsturing in het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn

De inzet van de Sectoraanpak Nitraat is om doelsturing onderdeel te laten zijn van het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Doelsturing op basis van metingen komt dan in plaats van generieke maatregelen zoals teeltverboden en kalenderlandbouw.