Granen_ochtendlicht_1096_BOAkkerbouw

Doelsturing

De term doelsturing komt steeds vaker voorbij. Onder meer in de Sectoraanpak Nitraat, waarmee we ons als akkerbouwsector gezamenlijk - met alle partijen in de keten - inspannen om de (grond)waterkwaliteit te verbeteren. Maar wat houdt doelsturing in en welke rol kan het spelen in de akkerbouw? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.

Doelsturing is een uitwerking van beleid waarbij de overheid stuurt op doelen. Het komt in de plaats van het voorschrijven van maatregelen. Doelsturing gaat uit van het vakmanschap, de deskundigheid, de creativiteit en het ondernemerschap van boeren. Ondernemers krijgen daarmee handelingsperspectief.

BO Akkerbouw ziet doelsturing als een effectieve manier om te sturen op belangrijke milieuopgaven. De akkerbouw kent een grote variatie aan bedrijven, gewassen en grondsoorten. Met doelsturing kunnen telers keuzes maken op basis van de eigen bedrijfssituatie, waarbij zij kiezen uit een scala aan mogelijkheden om de gestelde doelen te bereiken. Doelsturing werkt motiverend voor ondernemers en is effectiever dan generieke maatregelen zoals kalenderlandbouw.

Door te werken met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Deze aanpak passen we toe bij de uitrol van de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA). Telers worden beloond voor de prestaties die zij leveren om de biodiversiteit te versterken. Dat gebeurt op basis van hun KPI-score. Hiervoor is de volgende set KPI’s ontwikkeld:

- Percentage rustgewassen

- Organischestofbalans

- Stikstofbedrijfsoverschot

- Milieubelasting gewasbeschermingsmiddelen

- Percentage bodembedekking

- Carbon Footprint

- Natuur- en landschapsbeheer

- Gewasdiversiteit

Met de Sectoraanpak Nitraat werken BO Akkerbouw en haar leden samen aan ketenbrede acties om de uitspoeling van nitraat naar het grondwater terug te dringen. Door een meetprotocol te ontwikkelen, waarmee telers hun N-mineraal meten, wordt het voor hen mogelijk om zichzelf te verbeteren en de door de overheid gestelde doelen in het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn te behalen.

BO Akkerbouw ziet benchmarking als een route om (mede) invulling te geven aan doelsturing. Het kan bijvoorbeeld een effectieve manier zijn om de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen in de sector omlaag te brengen. Daarmee is benchmarking een belangrijk onderdeel van het versnellen van geïntegreerde teelt. Benchmarking maakt het mogelijk om te vergelijken, te leren en te verbeteren. Door individuele scores te vergelijken met geanonimiseerde, samengevoegde scores, raken telers intrinsiek gemotiveerd om hun milieulast zo laag mogelijk te krijgen.

Sturen op doelen