16-12-2020

'Krachtig dat we in Actieplan Plantgezondheid zelf onze doelen stellen'

Akkerbouwer Leendert Jan Onnes (33 jaar) uit Finsterwolde vertegenwoordigt NAJK in het bestuur van BO Akkerbouw. Leendert Jan vertelt over zijn bedrijf én de akkerbouw van morgen.

Vertelt u eens over uw bedrijf?

“Samen met mijn vader heb ik een bedrijf van 120 hectare op zware klei. Wintertarwe is met zo’n 80 hectare onze belangrijkste teelt. Daarnaast verbouwen we suikerbieten, koolzaad en luzerne. Op 10 hectare doen we aan agrarisch natuurbeheer samen met Agrarisch Natuurbeheer Oost-Groningen (ANOG). We hebben bloemrijke akkerranden en wintervoedselveldjes, waar we een vergoeding voor krijgen.”

Agrarisch natuurbeheer: hoe bent u daartoe gekomen?

“Mijn vader is er in het verleden mee begonnen, toen hier een eerste broedpaartje van de grauwe kiekendief na jaren afwezigheid werd gevonden. Daar heeft hij toen omheen gewerkt. Hij raakte enthousiast en zo kwam van het een het ander. Het is hartstikke mooi om te zien dat het werkt. Ik zie overal vogels, reeën en fazanten in de groenstroken. Dit jaar zijn er meer roofvogels dan ooit. ”

Wat is het mooiste van het ondernemerschap?

“Dat je echt iets creëert. Na mijn studie internationale bedrijfskunde heb ik vijf jaar gewerkt bij machineproducenten Kverneland en Wifo, maar je zit dan veel achter de computer. Buiten werken en iets met mijn handen maken vind ik toch het mooiste. Ik heb absoluut geen spijt van die tijd, want nu sta ik 100% achter mijn keuze.

Ik heb er ook ontzettend veel van geleerd. Zo kwam ik bij boeren over de hele wereld, waar de omstandigheden veel lastiger zijn. Te droog of weinig vruchtbaar, een corrupte regering of geen financiering. In Nederland is het best goed boeren.”

Wat is minder leuk?

“Het is een vrij solitair vak. Ik ben bij het NAJK gegaan om andere jonge boeren te leren kennen. Zo leer ik van anderen. Bovendien vind ik het een uitdaging om invloed uit te oefenen op wet- en regelgeving, ook één van de mindere kanten van het ondernemerschap. Nu kan ik meepraten en meedenken over de toekomst.”

Hoe belangrijk is het voor NAJK om lid te zijn van BO Akkerbouw?

“Van groot belang. Dit volwaardige lidmaatschap geeft aanzien. We kunnen daarnaast gebruikmaken van kennis en expertise die bij BO Akkerbouw aanwezig is. Als lid hebben we een nog betere aansluiting met andere partijen.”

Welke dossiers van BO Akkerbouw vindt u belangrijk?

“Ik vind het Actieplan Plantgezondheid sterk. Het is krachtig dat je als sector zelf doelen stelt en zorgt dat die gehaald worden. Zo houd je de regie en weet je zeker dat maatregelen uitvoerbaar zijn. Zo’n plan lukt alleen als je dat collectief organiseert.

Verder vind ik het mooi dat BO Akkerbouw aan akkerbouwers vraagt welk nieuw onderzoek zij belangrijk vinden. Zo kunnen ondernemers zelf invloed uitoefenen.”

Hoe ziet de akkerbouw van morgen eruit?

“Ik denk dat de nadruk meer komt te liggen op transparantie over hoe een product is geteeld. We moeten meetbaar maken wat wij bijdragen aan bodemkwaliteit, biodiversiteit, beperken van emissie en CO2-opslag. Zo kunnen we onze producten meerwaarde geven.”

En wat brengt de dag van vandaag?

“Klussen in huis. Ik ben pas met mijn gezin naar het bedrijf verhuisd: met mijn vrouw Jikke en onze zoons Cees van ruim 2 jaar en Jens van een half jaar. Mijn ouders wonen nu in een mooi oud boerderijtje. Dat is heel goed gegaan. Cees is trouwens helemaal weg van trekkers en kent alle merken uit zijn hoofd, dus hij is hier echt op zijn plek.”