16-04-2020

Akkerbouw positief over steun kabinet voor aardappelsector met 50 miljoen euro

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kondigde op 15 april een compensatieregeling met een omvang van 50 miljoen euro aan voor de Nederlandse aardappelsector. BO Akkerbouw is positief over de steun van het kabinet. Directeur André Hoogendijk: “Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan. Wij gaan aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.”

De compensatieregeling is bedoeld voor telers die nog fritesaardappelen in de bewaring hebben liggen. Het gaat om circa 1500 ondernemers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van aardappelen. Zij hebben in totaal nog naar schatting 1,5 miljoen ton aardappelen in bewaring, waarvan ongeveer 1 miljoen ton niet regulier kan worden verwerkt. De schade voor telers bedraagt in totaal circa 150 tot 200 miljoen euro. Het overschot is veroorzaakt door grote vraaguitval in de horeca, in Nederland en in vrijwel alle andere landen, als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De compensatieregeling is een sectorspecifieke aanvulling op het noodpakket van maatregelen voor ondernemers dat het kabinet heeft gepresenteerd. De vergoeding wordt gebaseerd op de restvoorraad van 1 miljoen ton aardappelen en bedraagt 40% van de marktwaarde over de periode van september 2019 tot en met februari 2020. De verwachte uitgaven bedragen circa € 50 miljoen. Naast de regeling voor de fritesaardappelen is ook een sectorspecifieke regeling aangekondigd voor de sierteelt en de voedingstuinbouw. Beide regelingen zullen worden uitgevoerd door RVO.

BO Akkerbouw heeft minister Schouten op 20 maart gevraagd om ondersteuning vanwege de noodsituatie in de aardappelsector. De afgelopen weken heeft een kernteam van de BO met haar leden LTO Nederland, NAO, VAVI en NAV vrijwel dagelijks overlegd met het ministerie van LNV over een compensatieregeling. Directeur André Hoogendijk: “De totstandkoming van deze regeling is een teamprestatie van onze leden met brede ondersteuning vanuit individuele akkerbouwers. De samenwerking met de betrokken ambtenaren van LNV was steeds constructief en gericht op een snelle en goede oplossing voor telers.” BO Akkerbouw gaat nu aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken.