17-10-2022

‘Samenwerking is de sleutel tot succes’

HAK stapt volledig over op rode kidneybonen van Nederlandse bodem. Jurriaan Visser werkt bij de Zuid-Nederlandse coöperatie CZAV, één van de twaalf leden van BO Akkerbouw. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan dit project. “Dit besluit past perfect binnen de Bean Deal en de Nederlandse eiwitstrategie. Dit soort hoogwaardige producten leveren akkerbouwers bovendien een eerlijke prijs op, net als Nedertarwe.”

Jurriaan Visser CZAV Peter Roek

Wat houdt jouw functie in bij CZAV?

“Als Manager Granen, Zaden en Peulvruchten ben ik verantwoordelijk voor de in- en verkoop voor deze producten. Het gaat om zaaizaad en zaaigranen, consumptiegraan, maar ook veldbonen, bruine bonen en kidneybonen. Ik zoek naar interessante teelten en nieuwe afzetkanalen voor de producten: een uitdagende functie. Mijn hart ligt in deze sector, want mijn vader en broer hebben een gemengd landbouwbedrijf onder de rook van Rotterdam. Met mijn gezin woon ik nog naast de boerderij.”

Is plantaardig het nieuwe normaal? Dat was het thema van het Plant the Future diner op 13 oktober, waar jij ook aanschoof.

“Ik geef meteen toe dat ik zelf graag vlees eet, maar de maatschappelijke trend is zeker om meer plantaardig te eten, onder meer vanwege gezondheids- en klimaatoverwegingen. In de Bean Deal is bovendien afgesproken dat we in Nederland meer eiwitrijke gewassen gaan telen en verwerken, primair bestemd voor humane consumptie. Vlinderbloemigen binden ook nog stikstof en het bloeiende gewas is goed voor de biodiversiteit. Onze samenwerking met HAK past daar perfect in.”

Hoe kwam die samenwerking met HAK tot stand?

“HAK zocht contact omdat zij de ambitie heeft de groenten en peulvruchten van dichtbij te halen, binnen een straal van 125 km van Giessen. Afgelopen vijf jaren hebben we samen geïnvesteerd in rassenonderzoek. Met telers deden we ervaring op met de teelt van rode kidneybonen, zwarte bonen en witte bonen. Die blijken prima in de Nederlandse bodem te gedijen. Dit jaar kiest HAK 100% voor Hollandse, duurzaam geteelde, rode kidneybonen van vijftien van bij ons aangesloten telers. De groenteverwerker houdt ook rekening met de meerkosten voor ‘On the way to PlanetProof’. Een project om trots op te zijn.”

"Rode kidneybonen, zwarte bonen en witte bonen blijken prima in de Nederlandse bodem te gedijen"

Goed nieuws, nu het verdienvermogen van akkerbouwers zo onder druk staat. Hoe kijk jij daarnaar?

“Als we kijken naar eiwitgewassen dan denk ik dat we in Nederland moeten wegblijven van bulkproducten en ons meer moeten richten op hoogwaardige en speciale teelten. Uitgangsmateriaal heeft het hoogste saldo, daarna producten die direct voor menselijke consumptie bestemd zijn, zoals kidneybonen die enkel in een potje gaan. Voor veldbonen, die de industrie verwerkt als plantaardig ingrediënt, is het al lastiger om een meerprijs te krijgen. Het is uiteindelijk een kwestie van mentaliteit. Een merk als HAK maakt zich hard voor een product dat lokaal én duurzaam wordt geteeld en wil daar een eerlijke prijs voor betalen. Bij de retail moet dat besef nog groeien.”

Heb je nog andere goede voorbeelden?

“Zeker. Koopmans produceert bloem en meel onder de naam Nedertarwe, waarmee bakkers brood van eigen bodem kunnen maken. Ook hier krijgt de teler een betere prijs. Zij voelen zich gewaardeerd, ook omdat zij weten waar hun duurzame geproduceerde graan terechtkomt. Dit soort positieve verhalen over de akkerbouw moeten we blijven vertellen. Net zoals BO Akkerbouw dat met de campagne Ruimte voor de Nieuwe Akker doet. Met elkaar moeten we laten zien welke toegevoegde waarde de akkerbouw levert.”

Hoe zie jij de akkerbouw van morgen?

“Een sector die duurzaam en efficiënt hoogwaardig voedsel produceert voor de groeiende wereldbevolking. En die hightech middelen inzet, zoals een onkruidrobot. Natuurlijke middelen voor gewasbescherming krijgen een steeds belangrijker rol.”

"Het brede spectrum van de gasten vanuit de politiek, verwerkers en andere organisaties stemt hoopvol voor wat betreft de eiwittransitie"

Wat viel je het meest op bij het Plant the Future diner?

“Het brede spectrum van de gasten aan tafel, vanuit de politiek, verwerkers en vele andere organisaties. Dat stemt hoopvol voor wat betreft de eiwittransitie. Het wordt serieus genomen. Zo kunnen nieuwe kansen ontstaan.”

Hoe beviel het volledig plantaardige eten?

“De gerechten waren verrassend. Ik miste wel de Hollandse bonen. Die kunnen misschien de volgende keer op het menu.”