19-12-2022

‘Communicatie is essentieel om onderzoek te laten landen’

De nieuwsbrief, een vernieuwde website en het bundelen van alle onderzoeksprojecten. Afgelopen jaren is er veel tijd en energie gestoken in de communicatie vanuit BO Akkerbouw. Karin van Hoogstraten leverde een belangrijke bijdrage. Einde van dit jaar stopt ze ermee, maar ze kijkt er met een goed gevoel op terug. “Kennis op het erf laten landen, dat is het doel.”

Karinvan Hoogstraten BO Akkerbouw

Je werkt tot het einde van het jaar bij BO Akkerbouw, wat is je rol?

“Ik verzorg in deeltijd, samen met collega Jeannet Pennings, alle communicatie van BO Akkerbouw. Dat doen we in de volle breedte: van de nieuwsbrief, website en social media tot het jaarverslag, de projectenbrochure en verschillende events. Maar ook de reputatiecampagne Ruimte voor de Nieuwe Akker hoort erbij. Daarnaast denken we mee over communicatie vanuit onderzoeksprojecten die BO Akkerbouw financiert.”

Hoe kwam je bij BO Akkerbouw terecht?

“Ruim 2,5 jaar geleden werd ik benaderd of ik interesse had in deze functie. Ik werkte op dat moment al vijftien jaar als zelfstandig tekstschrijver. Vooral in de tuinbouw, maar ook daarbuiten. Ik had zin om weer eens in een team te werken en ben op de uitnodiging ingegaan. Het klikte meteen!”

Was je al bekend met de akkerbouw?

“Ja zeker! Mijn ouders hadden naast hun fruitteeltbedrijf in het Land van Maas en Waal 12 hectare bouwland. Daarop teelden ze aardappelen, suikerbieten en tarwe. Als kind hielp ik graag mee. Ik herinner me dat ik onder de brandende zon het onkruid tussen de suikerbieten moest hakken. Ook op de combine meerijden of in het geoogste graan in de kiepwagen zitten: heerlijk was dat. Ik voelde me net Dagobert Duck tussen de tarwe.”

Is toen het zaadje geplant?

“Absoluut. Hoewel ik het bedrijf niet wilde overnemen, heb ik altijd een sterke band gevoeld met de sector. Daarom ben ik Agrarische Economie in Wageningen gaan studeren. Via een omweg belandde ik in de communicatie, vaak met een agrarische link. De sector kenmerkt zich door echt ondernemerschap en tastbare, gezonde producten die iets bijdragen aan de samenleving. Dat vind ik boeiend.”

Wat valt je op aan de akkerbouw?

“Dat de sector heel coöperatief is. Die structuur is sterk. Voor veel akkerbouwers is de afstand tot markt daarmee wel relatief groot, maar uiteindelijk is samenwerken de enige manier om verder te komen.”

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

“Als ik mensen blij kan maken met mijn werk. Of dat nu een collega, akkerbouwer, klant of toeleverancier is. Ook werk ik graag samen aan een gezamenlijk doel en is mijn missie geslaagd als daar iets moois uit voortkomt. Tot slot: ik ben dol op lijstjes en hoop elke dag zoveel mogelijk zaken af te strepen.”

Waarom is communicatie zo belangrijk?

“Je kan nog zoveel goede dingen doen, maar als je het niet vertelt, weet niemand het. Be good and tell it! Communicatie zou 50% van de inspanning moeten zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onderzoek. Het is goed dat daar veel aandacht voor is, maar het is ook belangrijk om de resultaten voor het voetlicht te brengen. Kennis moet landen daar waar het thuishoort: op het erf. Akkerbouwers moeten er echt iets mee kunnen.”

"Het is de kunst om akkerbouwers gemotiveerd te houden"

Welke uitdagingen liggen er voor de akkerbouw?

“Laten zien welk perspectief er is voor de akkerbouw in de toekomst. Door alle beperkende regels zakt bij ondernemers de moed wel eens in de schoenen. Dat vind ik heel jammer. Gelukkig zie ik ook veel vooruitdenkende ondernemers. Het is de kunst om iedereen gemotiveerd te houden om door te gaan met hun bedrijf op een vernieuwende manier. Ik wens de sector vooral optimisme en een positief gevoel toe.”

Wat ga jij na 1 januari doen?

“Eigenlijk wat ik altijd heb gedaan. Ik ga weer als zzp’er aan de slag en zinnige zinnen schrijven voor klanten. Ik heb een superleuke tijd gehad bij BO Akkerbouw en fijn samengewerkt binnen een hecht team met zeer betrokken collega’s. Maar mijn hart ligt toch meer bij teksten schrijven dan bij de organisatie van de communicatie in de volle breedte. Ik blijf de sector wel op de voet volgen en op afstand betrokken bij BO Akkerbouw.”

Tot slot: hoe eet jij je aardappels het liefst?

“Uit de oven met kruiden en olie. Maar eigenlijk vind ik alle aardappelen lekker, van gekookt tot friet. En ook zoete aardappelen.”