14-03-2022

Hulp bieden aan Oekraïne: wat kunt u doen?

De verwoestende oorlog in Oekraïne maakt diepe indruk, ook op de mensen die actief zijn in de akkerbouwsector. Inmiddels zijn er vele initiatieven genomen om Oekraïners te helpen. Wilt u iets betekenen? Hier leest u bij welke hulpacties in en buiten onze sector u zich kunt aansluiten. Goed om te weten: BO Akkerbouw organiseert deze acties niet zelf, maar attendeert u er graag op. Verder verwijzen wij u ook naar belangrijke informatiebronnen voor de land- en tuinbouw over de gevolgen van de oorlog.

We Stand With Ukraine

Hulpacties in de agrarische sector

 • Via de website A Dutch Farmer in Ukraine kunnen bedrijven en particulieren spullen doneren op zes locaties bij agrariërs verspreid over het land. Dat zijn Novifarm (zie hun Twitter-account) in de Hoeksche Waard, Pluimveebedrijf Jochemsen en De Hooilanden in Bennekom, AF Kolken & Zn in Dirkshorn, Loonbedrijf Henk de Haan in Hellum en Familie Molema/Hulzebos in Oude Pekela. Een lijst van gewenste goederen en de locaties met contactpersonen staan op de website. Ook geld doneren is mogelijk. De actie komt voort uit de oproep van akkerbouwer/melkveehouder Kees Huizinga, die al twintig jaar in Oekraïne boert. Hij is te volgen via zijn Twitter-account.
 • Het Comité van Graanhandelaren meldt dat de Oekraïense graanhandel bedrijven in de sector oproept om hun collega-bedrijven en families in Oekraïne financieel te steunen. In dit bericht van de Ukrainian Grain Association (UGA) kunt u lezen hoe u rechtstreeks geld kunt overmaken.
 • Nederlandse boeren en tuinders steken de Oekraïense vluchtelingen die naar ons land komen een hart onder de riem met een boerenpakket met boodschappen. Tegelijk worden hun gastgezinnen bedankt. Initiatiefnemers zijn ZLTO, LTO Noord, LLTB en ABAB Accountants & Adviseurs. Boerschappen verzorgt de verzameling, verpakking en verzending. Op deze webpagina kunt u doneren voor de actie.
 • Agrifirm wijst op zijn LinkedIn-pagina op een hulpactie van Victor Theeuwes, hun businesspartner in de Oekraïne. Hij startte een stichting die hulp levert waar dat nodig is met behulp van hun lokale netwerk, kennis van het land en logistieke mogelijkheden. Zie ook: https://we-stand-with-ukraine.org/

Hulpacties in Nederland

 • Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.
 • Een logeerplek kunt u aanbieden via VluchtelingenWerk Nederland. U vindt een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het aanbieden van een logeerplek. Bij de organisatie Takecarebnb kunt u zich direct aanmelden als gastgezin.
 • Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden.

Informatiebronnen voor de agrarische sector

 • Ondernemers die zaken doen met Oekraïne en Rusland kunnen al hun vragen stellen bij het Oekraïne-Rusland-loket van RVO. Bellen kan ook met 088 042 42 42.
 • Werkgevers in de agrarische sector kunnen met vragen over tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen of werk voor mensen uit Oekraïne terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Bellen kan naar 088 888 66 88.
 • LTO Nederland houdt ondernemers in onze sector wekelijks op de hoogte op deze Oekraïne-pagina.
 • Het rapport ‘Impactanalyse oorlog in Oekraïne’ van 10 maart geeft inzicht in de internationale handelsstromen, onder meer tussen Nederland en Oekraïne, Rusland en Belarus. Het rapport is gratis te downloaden. Wageningen Economic Research deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 • De rijksoverheid heeft op deze pagina de informatie gebundeld over de standpunten van Nederland, het voorkomen van hacks en veel gestelde vragen.