27-06-2022

‘De bietencampagne vind ik indrukwekkend’

Al bijna veertig jaar werkt Heleen Aarsen voor de akkerbouwsector. Ze begon in 1983 als beeldschermtypiste. Inmiddels is ze als Office Manager de spin in het web bij BO Akkerbouw. “De bloeiende aardappelvelden vind ik prachtig. Akkerbouwers staan aan de basis van ons dagelijkse eten.”

Heleen Aarsen BO Akkerbouw

Welke connectie heb jij met de akkerbouw?

“Geen, behalve dat ik geboren en opgegroeid ben op Pine Akker, zoals bewoners van Pijnacker dat noemen. Die naam komt er waarschijnlijk uit voort dat er vroeger hard gewerkt moest worden op de akker. Als één na jongste uit een gezin van tien kinderen ben ik grootgebracht met aardappelen en groenten uit de volkstuin van mijn vader. Samen met mijn broers en zussen hielp ik mee om de prinsessenbonen, rode bieten en erwten zo snel mogelijk in onze twee vriezers te krijgen. Ja, zo leerde ik hoe ik mijn eigen boontjes moest doppen, haha.”

Hoe kwam je in de sector terecht?

“In 1983 solliciteerde ik, na de mavo en een administratieve opleiding Ecabo, voor de functie van beeldschermtypiste bij - zoals het toen heette - het Hoofdproduktschap voor Akkerbouwprodukten. Het was nog de tijd van de ouderwetse typemachines. Op de toenmalige typekamer hadden we al een tekstverwerker met floppy disks. Dat was revolutionair. Zo’n zestien jaar later werd ik gevraagd voor het secretariaat van de Suikerbegeleidingscommissie en in 2009 maakte ik de overstap naar het (directie)secretariaat van het Productschap Akkerbouw. Vanaf 2015 ben ik werkzaam voor BO Akkerbouw.”

Wat doe je bij BO Akkerbouw?

“Als spin in het web ben ik verantwoordelijk voor zowel de organisatorische als de secretariële zaken op kantoor. Denk aan het bijhouden van de agenda, het afhandelen van in- en uitgaande post en e-mail, het beheer van het archief, de facilitaire zaken, het opstellen en versturen van facturen en de personeelsadministratie. Daarnaast ondersteun ik de collega’s en beheer ik enkele websites.”

Krijg je wel eens verrassende reacties?

“Als we brieven sturen, bellen er regelmatig akkerbouwers. Vaak denken zij dat wij een grote organisatie zijn. Ze zijn daardoor verrast dat ze meteen de juiste persoon aan de lijn krijgen die het antwoord weet. En laatst kreeg ik een mail die was gericht aan ‘Geachte mevrouw Akkerbouw’. Die vond ik ook wel grappig.”

Wat boeit je zo aan deze sector?

“De uitgestrekte akkers en de grote machines vind ik fascinerend. Het is belangrijk dat de sector blijft investeren in vernieuwing en verbetering, zeker nu het klimaat verandert. Het gaat ten slotte om ons dagelijks eten. Met het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw kunnen wij bijdragen aan de innovaties in de sector.”

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

“Als alles soepel is verlopen en mijn collega’s zijn ontzorgd, dan fiets ik de zeven kilometer met een heerlijk gevoel naar huis.”

Wat is je favoriete taak?

“Mijn baan is enorm leuk, vooral vanwege de afwisseling en de fijne contacten met mijn collega's en relaties. Geen werkdag is hetzelfde. Het organiseren van bijeenkomsten vind ik het leukst. Zo werkte ik mee aan de organisatie van de Themadag Granen. Bij de beëdigingsbijeenkomsten van aardappelkeurmeesters ben ik van het begin tot het einde betrokken. De keurmeesters leggen een eed af dat ze de keuring onpartijdig zullen uitvoeren. Dit jaar gebeurt dat weer live op de Aardappeldemodag op 31 augustus. In coronatijd kon dat alleen online.”

En wat zijn de lastige taken?

“Sinds de coronapandemie zitten de agenda’s zo vol, dat het moeilijk is om afspraken in te passen. Overal wordt een online meeting voor ingepland. Soms krijg ik voor onze directeur al vergaderverzoeken voor 2023.”

Welk akkerbouwgewas vind jij het mooist?

“Afgelopen weekend fietste ik met mijn man Marcel op Goeree-Overflakkee: van Stad aan ’t Haringvliet, via Middelharnis naar Dirksland. De aardappelvelden en akkerranden stonden overal in bloei. Prachtig! Toch is de suikerbiet mijn favoriete gewas. De bietencampagne vind ik indrukwekkend, vooral het hele traject van de verwerking van de suikerbiet tot allerlei nuttige producten als suiker, veevoer en papier. Een rondleiding in 1999 aan de fabriek van - toen nog - CSM in Vierverlaten, is me altijd bijgebleven.”

Tot slot: hoe eet jij je aardappelen het liefst?

“Favoriet zijn de stamppotjes en dan het liefst met rauwe andijvie en spekjes. Toen onze dochters nog thuis woonden, stonden er vaak Italiaanse gerechten op het menu. Maar nu Marcel en ik weer samen zijn, kiezen we vaker voor aardappelen. Niet alleen gestampt, maar ook gebakken, gepoft of als frites.”