19-01-2023

Checklist voor verbetering pootgoedkwaliteit

In 2016 waren er veel problemen met de opkomst van consumptieaardappelen. Leveranciers en afnemers besloten om samen met het NAK het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ te starten. In het project zijn de oorzaken van de slechte opkomst vastgesteld. Concreet resultaat is de ontwikkeling van een stresstest en aandachtspunten die belangrijk zijn voor alle partijen in de keten.

Aardappelen_sorteren_1037_BOAkkerbouw

Samen verantwoordelijk

De stresstest wordt ingezet om kwetsbare partijen pootaardappelen op te sporen bij de pootgoedteler. Maar ook andere schakels in de keten spelen een belangrijke rol bij de verbetering van pootgoedkwaliteit. Vanuit dit onderzoek zijn voor pootgoedtelers, transporteurs én consumptietelers belangrijke aandachtspunten opgesteld. Deze zijn te lezen in ´de folder ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit´.

Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit

De stresstest om kwetsbare partijen pootaardappelen op te sporen bij de pootgoedteler én de aandachtspunten voor alle partijen in de keten zijn belangrijke resultaten uit het onderzoek Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit. Het onderzoek ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ is afgelopen najaar afgerond.

Onderzoek afgelopen najaar afgerond

Het onderzoek is uitgevoerd door NAK, BO Akkerbouw was medefinancierder van dit onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn te bekijken op Crkls. Op dit platform staan onderzoeken in heldere taal, met relevantie en impact voor ondernemers.