31-03-2023

Jaap van Wenum nieuwe voorzitter BO Akkerbouw

De Algemene Ledenvergadering van BO Akkerbouw heeft op donderdag 30 maart unaniem gekozen voor Jaap van Wenum als nieuwe voorzitter van BO Akkerbouw. Van Wenum neemt per 1 juni 2023 het stokje over van Dirk de Lugt. Van Wenum was in een eerdere periode al actief als vicevoorzitter van BO Akkerbouw.

De Lugt stopt na twee termijnen als voorzitter van BO Akkerbouw. Voor de opvolging heeft een selectiecommissie, bestaande uit leden van de vereniging, in de afgelopen periode gesproken met verschillende kandidaten. Uiteindelijk werd Van Wenum voorgedragen aan de Algemene Ledenvergadering vanwege zijn ervaring als voorzitter, zijn samenbindend vermogen en zijn vooruitstrevende visie op de toekomst van de Nederlandse akkerbouw.

"Ik kijk uit naar de hernieuwde samenwerking met de leden en de mensen die de vereniging sterk maken."

Van Wenum: “BO Akkerbouw verzet belangrijk werk voor de toekomst van onze sterke akkerbouwketens. Ik kijk uit naar de hernieuwde samenwerking met de leden en de mensen die de vereniging sterk maken. Het bestuursmodel, de goede afbakening van taken en de ervaren samenwerking in mijn eerdere periode bij BO Akkerbouw geven mij het vertrouwen dat ik op een plezierige en effectieve manier invulling kan geven aan het voorzitterschap.”

Van Wenum is na zijn studie Landbouwplantenteelt in 2002 gepromoveerd aan de Universiteit Wageningen. Hij heeft vervolgens onder meer gewerkt als (senior) beleidsadviseur bij LTO Nederland. In de periode 2016-2022 was Van Wenum voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente en vanuit die functie vicevoorzitter van BO Akkerbouw. Van Wenum heeft een akkerbouwbedrijf in Kootwijkerbroek.

BO Akkerbouw

BO Akkerbouw is het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouwketens. De organisatie zorgt voor één krachtig geluid van de Nederlandse akkerbouw, draagt de ambities van de sector uit en komt met oplossingen voor collectieve vraagstukken. De leden van BO Akkerbouw zijn Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI.