23-03-2023

Teeltsheet ‘Mengteelt tarwe en veldboon’ beschikbaar

Wist je dat veldboon stikstof uit de lucht vastlegt in de wortelknolletjes en geen N-bemesting nodig heeft? Dit en meer is te lezen in de teeltsheet ‘Mengteelt tarwe en veldboon’. Het is een bundeling van praktische informatie voor telers, opgesteld door Het Louis Bolk Instituut.

De teeltsheet komt voort uit het project ‘Ketenontwikkeling voor tarwe-veldboon in mengteelt’, waarvan BO Akkerbouw hoofdfinancier is. Dit project verbindt akkerbouwers met geïnteresseerde ketenpartijen om de afzet van tarwe-veldboon op gang te brengen. Deze mengteelt heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen. Zo zorgt de teelt voor een goede onkruidonderdrukking, een hogere totaalopbrengst, een goede bakkwaliteit tarwe, risicospreiding en een hoge gewas- en biodiversiteit.

Handig overzicht

De voordelen worden benoemd in de praktische teeltsheet die nu beschikbaar is. Daarnaast bevat de teeltsheet een handig overzicht voor akkerbouwers met de belangrijkste aandachtspunten in de teelt. Deze zijn gebundeld per onderwerp: vruchtwisseling, bodem, rassenkeuze, zaai, bemesting, onkruid, ziekten en plagen, en opbrengst.

Zo valt onder meer te lezen dat veldboon een waardplant is voor Pratylenchus en

Ditylenchus, dat tarwe en veldboon in mengteelt de ontwikkeling van ziektes en plagen afremt en dat bij voldoende P en K geen bemesting nodig is. Benieuwd naar alle aandachtspunten? Download dan hier de teeltsheet ‘Mengteelt tarwe en veldboon’.

Meer informatie

Het project ‘Ketenontwikkeling voor tarwe-veldboon in mengteelt’ loopt door tot het einde van 2023. Kijk voor meer informatie op de projectpagina. Bekijk ook deze video die projectpartner Bionext maakte.