07-03-2023

Vrouwen dragen bij aan sterke akkerbouwsector

Een boer is niet per definitie man. Veel vrouwen steken de handen uit de mouwen op en rond het agrarisch bedrijf. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de productiviteit en de toekomst van de sector. Dat is een must in alle schakels van de keten. Ook de Nederlandse akkerbouw heeft vrouwen hard nodig.

Boer is vrouw Int Vrouwendagdag 8 maart 2023 WEB2

De Nederlandse agrarische sector wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Toch zijn er tal van vrouwen actief in de sector en zij mogen gezien worden. Vrouwen kunnen dezelfde werkzaamheden uitvoeren als mannen en verdienen gelijke kansen. Ze zijn sterk en intelligent, leveren een belangrijke bijdrage aan de productiviteit en hebben een belangrijke rol in de toekomst van de sector.

Slechts 8% bedrijfshoofden is vrouw

Meer balans is zeer welkom, ook in de akkerbouwsector. De meest recente cijfers (CBS, 2020) laten zien dat van alle personen die werkzaam zijn op een akkerbouwbedrijf 27% vrouw is. Als het gaat om bedrijfshoofden van akkerbouwbedrijven dan blijft dat aandeel zelfs steken op 8%.

BO Akkerbouw en haar leden maken zich sterk voor de positie van vrouwen in de Nederlandse akkerbouw. Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, start de campagne ‘Boer is vrouw’. Een campagne met een knipoog naar het bekende en succesvolle tv-programma. Want boer-zijn is niet alleen mannenwerk. Op naar meer vrouwen op de Nieuwe Akker!

Ruimte voor de Nieuwe Akker

Deze boodschap is onderdeel van de campagne Ruimte voor de Nieuwe Akker. Een initiatief van BO Akkerbouw en haar 12 leden: Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI. Kijk ook op www.ruimtevoordenieuweakker.nl.