28-11-2024

Akkerbouw kan eiwittransitie versnellen

De Nederlandse akkerbouw speelt een sleutelrol in de eiwittransitie. Tijdens het Plant the Future-diner 2024 werd deze bijdrage onderstreept. “Door onze deelname brengen we mensen samen en stimuleren we samenwerking om de eiwittransitie te versnellen”, geeft André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw aan.

De tafel van BO Akkerbouw tijdens het Plant the Future-diner 2024

Kansen én uitdagingen

De eiwittransitie is één van de richtingen voor perspectief uit de visie Ruimte voor de Nieuwe Akker! van BO Akkerbouw en haar leden. De eiwittransitie biedt bijvoorbeeld kansen voor de graan- en peulvruchtenteelt. Er liggen echter ook uitdagingen rond het creëren van meerwaarde in de keten. Innovatie en samenwerking zijn belangrijke onderwerpen om deze kansen te benutten en uitdagingen aan te pakken. “Goed om daar met beleidsmakers, overheden en andere partijen het gesprek over aan te gaan tijdens het Plant the Future-diner”, geeft Hoogendijk aan.

Nieuwe perspectieven voor eiwitrijke teelten

Vegetarische producten, zoals veldbonenburgers, en plantaardige eiwitten zijn interessante mogelijkheden voor de akkerbouwsector. Dit geldt voor bestaande teelten met een eiwitstroom zoals de zetmeelaardappelen waarvan een deel als eiwit wordt verwaard. Maar ook voor de zogenoemde nieuwe teelten zoals veldbonen.

Onderzoek als hulpmiddel

BO Akkerbouw ondersteunt telers met onderzoeken, zoals duurzame methoden tegen ziekten en plagen in de bonenteelt. “Ook werken we mee aan de publiek-private samenwerking Nederlandse Baktarwe onder de vlag van Topsector Agri & Food. Na vlees en zuivel is brood de grootste eiwitbron voor consumenten. Binnen dit project werken twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen samen. We kijken door de keten heen hoe we het gebruik van Nederlands tarwe in Nederlands brood kunnen vergroten met een goed verdienmodel voor alle ketenpartijen waaronder de teler”, aldus Hoogendijk.

Samenwerking is de weg vooruit

Logo Plant the Future diner

Tijdens het Plant the Future-diner werd benadrukt hoe belangrijk samenwerking tussen de dierlijke en plantaardige sectoren is. Inspirerende voorbeelden uit Groningen en Denemarken lieten zien hoe lokaal beleid en ketensamenwerking bijdragen aan duurzame voedselproductie. De conclusie: gezamenlijke actie is onmisbaar om de eiwittransitie te versnellen.

Sfeerimpressie van het diner

Lees het volledige verslag op de website van Transitiecoalitie Voedsel of bekijk het LinkedIn-bericht van één van onze tafelgasten Marjolein Kampschreur, directeur van campagnebureau Meute.