12-12-2023

“Binnen DPA delen we successen en problemen”

Afgelopen jaar liep zij-instromer Lars Kraak (35 jaar) voor het eerst mee met een groep van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA) in Haarlemmermeer. “Bij elke bijeenkomst leer ik weer iets nieuws. Open en eerlijk delen wij successen, maar ook wat er is misgegaan.” Via DPA meldde Lars zich voor de klankbordgroep van de PPS Groenbemesters, die zijn speciale belangstelling heeft.

Foto Lars Kraak

Zij-instromer, hoe zit dat? Drie jaar geleden kreeg Lars de kans het 48 hectare grote akkerbouwbedrijf van zijn oom Flip Blom in Hoofddorp over te nemen. Het bedrijf teelt aardappels, suikerbieten, haver, gerst, tarwe, maar ook miscanthus en kleine gewassen.

“De vraag van mijn oom kwam enigszins als een verrassing, hoewel ik als kind veel op de boerderij bezig was, zo’n honderd meter van ons vandaan. Na mijn studie landbouwtechniek - officieel Biosystems Engineering - in Wageningen werkte ik bij CNH Industrial in België. Ik had niet verwacht boer te worden. Maar meteen na de vraag van mijn oom heb ik mijn baan opgezegd.”

Leren van elkaar

Flip Blom maakte jaren deel uit van het Veldleeuwerik-netwerk, waaruit DPA voorkomt. Afgelopen jaar ging Lars voor het eerst naar de bijeenkomsten, waaraan vijftien akkerbouwers deelnemen. “We komen zo’n vijf tot zes keer per jaar bij elkaar. Paul Hooijman van Delphy, die onze begeleider is, bereidt de thema’s inhoudelijk voor. Dat zijn bijvoorbeeld het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), teelttechniek, watergift of gewasbescherming. Als we het veld ingaan, leren we altijd van elkaar. Hoe kom je tot die hoge opbrengst? Of waar ging het mis? Iedereen is daar open over.”

Beter meedoen dan ‘boe’ roepen

Door zijn betrokkenheid bij DPA meldde hij zich ook voor de klankbordgroep van de PPS Groenbemesters. “In de DPA-nieuwsbrief las ik dat BO Akkerbouw daarvoor telers zocht. Groenbemesters hebben mijn belangstelling, omdat ik naast mijn bedrijf bij Vandinter Semo als landbouwkundige werk. Van collega’s krijg ik weleens vragen, bijvoorbeeld over een onderzoek naar Japanse haver en uienteelt. Toen ik dat bewuste onderzoek ging nazoeken, bleek dat de vergelijking met andere zomergranen niet eerlijk was gedaan. Daarom wilde ik in deze klankbordgroep. Je kunt beter meedoen dan ‘boe’ roepen aan de zijlijn.”

Interactie tussen groenbemester en hoofdteelt

PPS Groenbemesters is een vierjarig onderzoek, dat in Vredepeel op het zand en Lelystad in de klei plaatsvindt. In oktober vond de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep plaats in Vredepeel.

“Toen hebben we de proefopzet besproken. Ik vind het goed dat het onderzoek de interactie tussen een groenbemester en de teelt meeneemt. Wat doet de groenbemester voor de bodembiologie, de organischestof-opbouw, de gewasgroei en ziektegevoeligheid van de teelt erna? Wij verdienen ons geld met de hoofdteelt, dus dat is het belangrijkste.”

Bedrijfsblindheid voorkomen

Aan de klankbordgroep nemen naast twee telers ook onderzoekers en medewerkers van Cosun, CZAV, Van Iperen, Agrifirm en zaaizaadfirma’s deel. “Die brede vertegenwoordiging zorgt voor interessante discussies, omdat iedereen vanuit zijn eigen perspectief naar het onderzoek kijkt. Zo voorkomen we bedrijfsblindheid. We kunnen nog akkerbouwers gebruiken, dus wie interesse heeft, kan zich melden.”

Meedoen aan deze óf een andere klankbordgroep? Stuur dan een mail naar Lotte van Dueren den Hollander, dpa@bo-akkerbouw.nl.


Klankbordgroep Groenbemesters

Tijdens de klankbordgroep van PPS Groenbemesters werd de proefopzet besproken