“Binnen het DPA-netwerk delen we open en eerlijk onze ervaringen”
Wat zijn de plussen en minnen van de FarmDroid? En hoe werkt de N-sensor? Het zijn enkele onderwerpen die twee ondernemersgroepen binnen het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA) in Noord-Brabant bespreken. “Onze ervaringen delen we open en eerlijk, zonder commerciële saus. Ook de pijnpunten. Zo kom je met elkaar meer te weten”, vertelt akkerbouwer Maurits Bax.
De twee groepen uit Noord-Brabant komen beide voort uit het Veldleeuwerik-netwerk. De groep in Oost-Brabant bestaat uit elf telers, de groep in Midden-Brabant uit zes telers. Maurits, die een akkerbouwbedrijf van 150 hectare in Luyksgestel heeft, neemt ondanks de drukte de tijd om te vertellen waarom hij deelneemt aan het DPA-netwerk. “De lijnen zijn kort. En we kunnen zelf aangeven waar onze interesse naar uitgaat. Wij delen onze ervaringen en komen zo stap voor stap verder. Zowel IPM - Integrated Pest Management - en precisielandbouw vind ik boeiend, dus daarom ben ik bij de meeste bijeenkomsten.”
Aangehaakt bij IPMworks en NPPL
De groepen doen veel samen, omdat ze allebei zijn aangehaakt bij IPMworks en NPPL (Nationale Proeftuin Precisie Landbouw). Het eerste is een Europees onderzoeksprogramma voor praktijktesten en kennisuitwisseling over nieuwe methoden voor geïntegreerde gewasbescherming. Het tweede een nationaal programma dat hetzelfde doet, maar dan voor precisietechnieken. De ondernemers kiezen zelf naar welk onderwerp hun voorkeur uitgaat, maar kunnen deelnemen aan alle bijeenkomsten. Die vinden in het groeiseizoen ongeveer elke maand plaats.
"We zetten geen monsterstappen, maar komen samen telkens iets verder"
Experimenten zorgen voor diepgang
Brigitte Kroonen, onderzoeker bij Wageningen University & Research en begeleider van beide DPA-groepen, vertelt waarom gekozen is om deel te nemen aan onderzoeksprogramma’s. “Het grootste voordeel is dat deelname zorgt voor diepgang. Elke akkerbouwer doet een experiment op het gebied van IPM of NPPL, afhankelijk van zijn interesse. Onderzoekers begeleiden dat experiment. De kennis die de akkerbouwer opdoet, deelt hij met de anderen. Na elke bijeenkomst gaan ondernemers weg met op z’n minst een kleine toevoeging aan kennis of ervaring in hun rugzak. Een ander voordeel van het aansluiten bij onderzoek is dat we zeker zijn van financiële ondersteuning, ook voor onze begeleiding.”
Begeleider houdt iedereen enthousiast
Die begeleiding is essentieel, vindt Maurits. “De rol van Brigitte is heel belangrijk. Zij stelt de data en de onderwerpen vast en zorgt voor de communicatie. Daardoor blijft iedereen enthousiast. Als wij dat zelf moeten doen, gaat het verwateren. Want midden in het seizoen is het meeste te zien, maar dan heeft iedereen het ook druk. Omdat Brigitte zorgt dat het inhoudelijk interessant is, maak ik er graag tijd voor vrij.”
Ervaringen over FarmDroid zonder commerciële saus
Zo nam Maurits deel aan de bijeenkomst over de FarmDroid (zie foto) op maandag 26 juni op het bedrijf van Jos en Joost Derks in Volkel. “Deze robot kan zaaien en wieden. Dat laatste doet hij op basis van data over de positie van het zaad. Technisch kan het. Toch zie je dat het nog niet 100% functioneert, bijvoorbeeld omdat het op zand net anders gaat dan op klei. Van Jos en Joost horen we dan – zonder commerciële saus – wat wel en niet werkt. Open en eerlijk.”
Nauwkeuriger stikstofgift met N-sensor
Zelf doet Maurits - begeleid door een onderzoeker - een experiment op het gebied van precisielandbouw, namelijk de Yara N-sensor. “Deze is bevestigd op mijn trekker en meet de biomassa en stikstof in de plant. Zo kunnen we de variatie in het perceel in beeld brengen en de stikstofgift nauwkeuriger sturen. De uitdaging is om de verzamelde data te verwerken in een systeem en om te zetten naar taakkaarten. Ook die ervaringen deel ik in het DPA-netwerk. We zetten geen monsterstappen, maar komen samen telkens iets verder.”
Interesse om deel te nemen aan een groep van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA)? Of wil je een ondernemersgroep starten? Neem dan contact op met Lotte van Dueren den Hollander van BO Akkerbouw, vanduerendenhollander@bo-akkerbouw.nl.