12-12-2024

Gezondgewastool verrijkt met nieuwste kennis en inzichten

Actuele informatie over bodempathogenen en effectieve bodemgezondheidsmaatregelen is toegevoegd aan de Gezondgewastool. Door deze nieuwe kennis kunnen akkerbouwers en adviseurs nu nog beter zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde bodemziektes en -plaaginsecten.

Suikerbiet_gewas_1053 BO Akkerbouw

De Gezondgewastool werd twee jaar geleden gelanceerd. Daarna is meer kennis over bodemziekten en -plagen verkregen. Het gaat hierbij onder andere om nieuwe kennis en inzichten over aaltjes, bodemschimmels, bacteriën, protisten en bodemplaaginsecten. Voor alle maatregelen waarover de afgelopen jaren nieuwe kennis beschikbaar is gekomen, zijn de gegevens bijgewerkt. Hierdoor blijft de tool actueel.

Ga direct naar de Gezondgewastool

Klik hier

Nieuwe kennis over ASD en inundatie

Voor de maatregelen ‘ASD’ (Anaerobe grondontsmetting) en ‘Inundatie’ is aanvullende basiskennis toegevoegd. Het gaat hierbij om referenties en beoordelingen van de effectiviteit van deze maatregelen tegen specifieke organismen.

Zo werkt de tool

De tool werkt eenvoudig. Als akkerbouwer of adviseur selecteer je de voor jou relevante aaltjes, bodemschimmels, bacteriën en bodemplaaginsecten. Daarna maak je een keuze uit de lijst met mogelijke bodemmaatregelen. Vervolgens geef je zelf aan wat de naam van het schema moet zijn en klik je op ‘Maak schema’. Dit levert een PDF op met een schema.

In het schema is weergegeven of de bodemmaatregel bewezen effectief (groen), perspectiefvol (geel), niet effectief (paars) of onbekend (wit) is. Maatregelen die je als teler kan nemen zijn onder meer biologische bestrijding, groenbemesters, inundatie, grondbewerking en vruchtwisseling. Bij alle vakjes met een ‘i’ kun je doorklikken voor relevante achtergrondinformatie. De nadruk ligt op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui.

Continuïteit in kennisontwikkeling

Met deze actualisatie van de Gezondgewastool blijf je als akkerbouwer of adviseur beschikken over de meest actuele kennis en de nieuwste inzichten. Hierdoor kun je onderbouwde keuzes maken die bijdragen aan een gezonde bodem en weerbaar gewas.

Over de Gezondgewastool

De Gezondgewastool komt voort uit de PPS Beter Bodembeheer en het project Kennistransfer Plantgezondheid. De actualisatie van de Gezondgewastool met nieuwe kennis en inzichten is gebeurt vanuit het project Kennistransfer Plantgezondheid 2.0. De tool is gefinancierd door BO Akkerbouw en TKI Agri & Food en draagt bij aan het Actieplan Plantgezondheid.