04-12-2023

“Het is goed dat we schotten weghalen”

Sinds 1 oktober is de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF) het dertiende lid van BO Akkerbouw. Branchemanager Marline Kester vertelt waarom. “Het is goed als de akkerbouw- en vollegrondsgroentesector samen kennis ontwikkelen én belangen behartigen. De teelt van gezond en goed voedsel moet in Nederland mogelijk blijven.”

Marline Kester

Wat doet VIGEF precies?

“Wij zijn een vereniging van 23 bedrijven die groente, champignons en fruit verwerken tot lekkere, gezonde en houdbare producten. Onze achterban is gemêleerd. Vijf van onze leden verwerken vollegrondsgroente, deels door akkerbouwers geteeld. Dat zijn Ardo, Baltussen, Coroos, Hak en Oerlemans. Het gaat om onder meer spinazie uit de vriezer, erwten in blik of peulvruchten in pakken.

VIGEF richt zich op arbeidsvoorwaardenbeleid, Europese levensmiddelenwetgeving, duurzaamheid en gezondheid. Ik ben de enige medewerker, maar ik word natuurlijk gesteund door mijn bestuur en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).”

Waarom is VIGEF lid geworden van BO Akkerbouw?

“Het is een lang gekoesterde wens dat de teelt en verwerking van akkerbouwgewassen én die van vollegrondsgroenten gaan samenwerken. Het is mooi dat eindelijk de knoop is doorgehakt. Het is in ons gezamenlijk belang dat de teelt van gezond en goed eten in Nederland mogelijk blijft. Aardappelen, winterpeen en spinazie groeien in dezelfde grond. Daarom is het goed dat we schotten weghalen. Met elkaar kunnen we de sector verder brengen.”

Waar maken jullie leden zich het meest zorgen om? En waar zien ze kansen?

“De grootste uitdaging is dat de teelt van grondstoffen in Nederland mogelijk blijft. Verder zijn de gestegen kosten van gas een zorg. De verwerking van groenten willen we nog duurzamer maken. Blancheren of pasteuriseren kost namelijk veel energie. Kansen zien onze leden in nieuwe, moderne verpakkingen voor groenten. Het imago van oorlogsvoedsel schudden wij graag van ons af.”

"Ons land is bij uitstek geschikt om gezond en goed voedsel te verbouwen. Dat wordt wel eens vergeten"

Waar is de samenwerking tussen VIGEF en BO Akkerbouw het meest waardevol?

“Bij twee zaken. Op de eerste plaats bij de belangenbehartiging naar de overheid. Zo waren we in 2021 laat aangehaakt bij het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Omdat we bij BO Akkerbouw aan tafel zitten, kunnen we nu meepraten over het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Op de tweede plaats heeft het gezamenlijke onderzoek voor ons grote waarde. Onder meer over een gezonde bodem en nieuwe bouwplannen, waarin de teelt van vlinderbloemigen een rol kan hebben. Of bijvoorbeeld over bonenvliegbestrijding.”

Hoe zien de akkerbouw en vollegrondsteeltgroente van morgen eruit?

“Ik hoop vooral dat de sector in een positiever daglicht wordt gesteld. Er zijn veel ingewikkelde discussies met beleidsmakers, terwijl ik juist mooie voorbeelden zie van telers en verwerkers die bezig zijn met de toekomst. Zo hebben zij de teelt van peulvruchten in Nederland mogelijk gemaakt. Die positieve voorbeelden moeten we meer laten zien. Ons land is namelijk bij uitstek geschikt om gezond en goed voedsel te verbouwen. Dat wordt wel eens vergeten.”

Wat brengt jouw dag van vandaag?

“Die is heel afwisselend, zoals gewoonlijk. Zo ga ik mijn leden informeren over de bijeenkomst met onze Europese koepelorganisatie in Brussel en werk ik de bestuursvergadering uit. Mijn werk komt neer op sparren, leren en verbinden met producenten die passie hebben voor hun producten. Dat vind ik geweldig. De komende twee weken heb ik het extra druk. Ik ga mijn taken namelijk tijdelijk overdragen aan mijn vervanger, omdat ik met zwangerschapsverlof ga.”

Tot slot: wat is jouw favoriete groente?

“Haha, hoe ga ik hier diplomatiek op antwoorden? Met alles wat ik in een Mexicaanse wrap kan doen, ben ik heel blij. Maar maïs is toch wel mijn favoriet.”