Jaarverslag 2024: Collectief problemen aanpakken én oplossen
De Nederlandse akkerbouw heeft het afgelopen jaar laten zien waar de sector sterk in is: collectief problemen aanpakken én oplossen. De effectieve aanpak van Phytophthora is daar een voorbeeld van, net als het opzetten van de Sectoraanpak Nitraat waarmee de sector de omslag maakt van kalenderlandbouw naar doelsturing. Dit en meer staat in het Jaarverslag 2024 dat BO Akkerbouw vandaag publiceert.
→ Ga direct naar het digitale Jaarverslag 2024 van BO Akkerbouw.
De route die de Taskforce Phytophthora uitzette had als voornaamste doel een adequate beheersing van Phytophthora in 2024. Dat lukte dankzij de inzet van 10.000 telers, teeltadviseurs en andere betrokkenen. Niet alle telers slaagden erin om hun gewas gezond te houden, maar een grote ramp bleef uit. “De basis van deze succesvolle aanpak bestond uit een gedeelde urgentie, een goede kennisbasis en een uitstekende samenwerking tussen telers, teeltadviseurs en andere schakels in de keten”, aldus André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw.
Collectieve kracht
Die samenwerking vormde ook in 2024 de basis voor de activiteiten van BO Akkerbouw. Dit kwam onder meer tot uiting in het opzetten van de Sectoraanpak Nitraat. De inzet is om de nitraatuitspoeling te verminderen door middel van doelsturing. En om doelsturing onderdeel te maken van het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. “Onze leden trekken hard aan deze aanpak. Samen laten we zien dat we als sector onze verantwoordelijkheid nemen voor verbetering van de waterkwaliteit met handelingsperspectief voor telers. Dat is de collectieve kracht van de Nederlandse akkerbouw.”
Overige highlights uit het Jaarverslag 2024:
- Bioplant, de vereniging voor biologische akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers, sloot zich als veertiende lid aan bij BO Akkerbouw. Deze samenwerking op sectoraal niveau sluit aan bij de goede samenwerking met de biologische sector die er in de praktijk al is tussen akkerbouwers.
- De eerste editie van Internationale Aardappeldag (30 mei) werd gevierd. Onder meer met een aardappelquiz in Nieuwspoort in Den Haag, een initiatief van BO Akkerbouw, LTO Nederland, NAO, Plantum, Royal Avebe, SeedNL en VAVI.
- De bijdrage van telers voor het programma Onderzoek en Innovatie wist BO Akkerbouw te verachtvoudigen. Er gingen tien nieuwe onderzoeksprojecten van start die – mede dankzij de bijdragen vanuit de overheid en het bedrijfsleven – een totale waarde hadden van € 12 miljoen.
- Op verzoek van de Sectie Teelt vroeg BO Akkerbouw bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een verbindendverklaring aan voor de uienteelt. Daarmee wordt het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma.
- BO Akkerbouw bracht, samen met DAW, WUR, JEEN en andere partners, een nieuwe editie van de Bodemscheurkalender uit. Deze werd verspreid onder circa 30.000 telers en melkveehouders.
- De gratis online tool GroenWijzer werd gelanceerd. Telers en adviseurs krijgen met deze tool snel inzicht in welke plantensoorten geschikt zijn voor een effectieve natuurlijke plaagbeheersing.
- Het certificeringsschema Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) werd omgedoopt tot TopCrop. Dit zorgt voor een onafhankelijke positionering en internationale uitstraling.
- Samen met een aantal leden benadrukte BO Akkerbouw bij de vaste Tweede Kamercommissie van LVVN de urgentie om met doelsturing de (grond)waterkwaliteit te verbeteren.
- De Gedragscode Datagebruik Agrifood werd gepubliceerd. Deze gedragscode moet het vertrouwen in en de uitwisseling van data tussen agrarische bedrijven en leveranciers van digitale tools vergroten.
- Twee teeltvoorschriften zijn geactualiseerd: Phytophthora en AM. Zo is onder meer de norm voor aardappelopslag aangescherpt en de mogelijkheid van een 2:10 aardappelteelt verruimd.