31-05-2024

Kamerleden vieren eerste Internationale Aardappeldag

De allereerste, door de Verenigde Naties uitgeroepen, Internationale Aardappeldag (30 mei) zit erop. Verschillende Kamerleden en beleidsmedewerkers vierden dit in Nieuwspoort in Den Haag. Zij testten hun aardappelkennis met een quiz over alle aspecten van de aardappel. De activiteiten op 30 mei onderstrepen het belang van de aardappel wereldwijd. En zeker ook in Nederland, aardappelland bij uitstek.

Internationale Aardappeldag - frites na afloop

Welke belangrijke voedingstoffen zitten er naast vitamine C veel in aardappelen? Hoeveel mensen wereldwijd kunnen eten dankzij Nederlandse pootaardappelen? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de Aardappelquiz in Den Haag. Een ludieke actie met een serieuze ondertoon. De quiz was een initiatief van BO Akkerbouw en haar leden Avebe, LTO Nederland, NAO, Plantum en VAVI, plus SeedNL. De veredeling, teelt, handel en verwerking vinden in Nederland plaats in een uniek economisch en innovatief cluster.

Internationale feestdag

Tijdens Internationale Aardappeldag werd wereldwijd stilgestaan bij het belang van de aardappel, een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Aardappelen zijn gezond, veelzijdig en duurzaam. Zo hebben aardappelen in de productie aanzienlijk minder water nodig dan rijst en pasta. En is de CO2-voetafdruk van aardappelen slechts een derde van die van rijst. Quizmaster Jan van Hoogen, die ooit in het programma ‘Wedden dat?’ 100 verschillende aardappelrassen op smaak kon herkennen, wist het de aanwezigen tijdens de Aardappelquiz haarfijn te vertellen.

"De aardappelsector is een mooie sector, waar goede dingen gebeuren. Daar mag meer aandacht voor komen."

Meer aandacht

Sommige Kamerleden waren verrast. “800 miljoen mensen die kunnen eten dankzij Nederlands pootgoed? Dat is echt indrukwekkend”, aldus VVD-Kamerlid Thom van Campen. De Aardappelquiz werd een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk was het Caitlin Hafkamp, werkzaam voor de NSC-fractie, die vol trots de wisseltrofee in ontvangst nam. “De aardappelsector is een mooie sector, waar goede dingen gebeuren. Daar mag meer aandacht voor komen”, aldus Hafkamp. “Deze wisselbeker gaat een prominente plek krijgen op ons kantoor.” De quiz werd afgesloten met een toepasselijke snack, frites met ketchup en met mayonaise met aardappeleiwit van Avebe.

Internationale Aardappeldag

Sinds 2024 vieren we op 30 mei Internationale Aardappeldag. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft in december 2023 een resolutie aangenomen om deze dag in het leven te roepen. Eerder dat jaar vroeg BO Akkerbouw de Nederlandse regering om het pleidooi hiervoor dat vijf landen (Peru, Ierland, China, Canada en België) indienden bij de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN te steunen.
Meer infoformatie is te vinden op www.ruimtevoordenieuweakker.nl/aardappeldag.

Foto’s: Vidiphoto