30-05-2023

‘Maak van 30 mei Internationale Aardappeldag’

De aardappel is een supergroente en verdient een internationaal podium. Maak daarom van 30 mei Internationale Aardappeldag. Vijf landen hebben hiertoe reeds een verzoek ingediend bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN). BO Akkerbouw vraagt de regering om dit pleidooi als Nederland, aardappelland bij uitstek, te steunen.

Aviko Tastebites Friet van t Huis locatie 05

Peru, Ierland, China, Canada en België. Het zijn de vijf landen die de FAO verzocht hebben om 30 mei vast te leggen als Internationale Aardappeldag (‘International Day of Potato’). Als aardappelland bij uitstek kan Nederland niet achterblijven. BO Akkerbouw heeft daarom een brief gestuurd aan minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de vraag om dit verzoek namens de Nederlandse regering met enthousiasme te ondersteunen.

IJzersterke aardappelketen

“Met onze kennis van aardappelen en onze ijzersterke keten is Nederland een echt aardappelland”, vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. “De Nederlandse bodem is uitermate geschikt voor het telen van aardappelen. Veredeling, teelt, handel, verwerking, logistiek en technologie: we hebben alles in huis. Alles waarom we een aardappelland met een wereldwijde reputatie zijn.”

Aardappel is een supergroente

De aardappel verdient een internationaal podium. Het product is nog lang niet overal ingeburgerd als basisvoedsel, terwijl het een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk heeft dan pasta en rijst. Daarnaast zitten aardappels boordevol vitamine C, kalium, vezels en vitamine B6. Daarmee is de aardappel een echte supergroente.

Voorstel op agenda bij FAO

De aanvraag voor het vastleggen van de Internationale Aardappeldag (‘International Day of Potato’) bespreekt de FAO tijdens de conferentie van 1-7 juli aanstaande. Bij een positief besluit wordt het vastleggen van de datum van 30 mei voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.