11-12-2024

"Onderwijs actueel en interessant houden"

Onderwijs en bedrijfsleven moeten goed op elkaar aansluiten. Dat is waar CIV Groen zich voor inspant. Alle groene mbo-scholen in Nederland zijn aangesloten, van Aeres tot Vonk. BO Akkerbouw is partner binnen het praktijkcluster Agro, net als NAJK, LTO Nederland en andere organisaties. “Praktisch samenwerken, daar gaan we voor.”

20231108 115647 Copyright praktijkcluster AGRO

Uien tarreren, aardappels keuren en de bodem beoordelen. Tijdens de Akkerbouw Challenge gaan studenten van verschillende groene opleidingen aan de slag met deze en andere challenges, rechtstreeks afkomstig uit het bedrijfsleven. “Het gaat om casussen zoals je die ook in de praktijk tegen zou kunnen komen”, vertelt Miriam van Bree, netwerkregisseur van het praktijkcluster Agro van CIV Groen. “Het is superleuk om in korte tijd een onderwerp af te pellen en oplossingsrichtingen te bedenken. En voor het bedrijfsleven is het een mooie manier om kennis te maken met studenten.”

Regionale vraagstukken

De Akkerbouw Challenge is een van de middelen waarmee CIV Groen bruggen slaat tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven. “Die samenwerking is ontzettend belangrijk”, vertelt Van Bree. “Daarmee houden we het onderwijs actueel en goed aangesloten op het bedrijfsleven en de regionale vraagstukken. Waar ze in Zeeland bijvoorbeeld bezig zijn met verzilting, is in Zuidoost-Brabant verdroging veel meer een issue.” Het praktijkcluster Agro vertegenwoordigt de sectoren akkerbouw, vollegrondsgroenten en GGGI (groen, grond en groene infra). Binnen deze sectoren is er een grote behoefte aan goed opgeleid personeel op mbo-niveau. Van Bree: “Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Het is de uitdaging om de opleidingen interessant te houden en daarmee de instroom te vergroten of op z’n minst op peil te houden.”

Lespakket ontwikkelen

Ook is het een uitdaging om de groene mbo-opleidingen in de regio te kunnen blijven aanbieden. “Het aantal teeltstudenten wordt niet groter. We zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een uniform lespakket dat landelijk gebruikt kan worden. Scholen hoeven de theorie alleen nog zelf in te vullen.” Voor een aantal sectoren is al een lespakket ontwikkeld. Voor de akkerbouw wordt daar nu aan gewerkt met coördinatie door BO Akkerbouw. “Er bestaat al veel generiek lesmateriaal, bijvoorbeeld over de bodem. Juist vakkennis over specifieke teelten ontbreekt.” CIV Groen werkt met zogenaamde meetingpoints. Dat zijn regionale samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Daarbij wordt ook aansluiting gezocht bij proeflocaties, zodat innovatie stevig verankerd is in de onderwijsprogramma’s. “Daarnaast spelen we continu in op nieuwe thema´s. Onder meer door jaarlijks docentendagen te organiseren, waar mensen uit het bedrijfsleven en onderzoekers hun kennis delen. Er wordt altijd gekeken of er bijbehorend lesmateriaal ontwikkeld kan worden.”

Leven lang leren

Overigens richt CIV Groen de pijlen niet alleen op studenten, ook medewerkers zijn een belangrijke doelgroep. Een leven lang leren is het uitgangspunt. Van Bree: “Leren doe je niet alleen als student, maar ook daarna. Het lesmateriaal dat we ontwikkelen is idealiter bestemd voor zowel studenten als werknemers in de sector. Bijvoorbeeld door online modules op te zetten die ook in het bedrijfsleven ingezet kunnen worden.”

Heb jij een vraagstuk?

Ben jij ondernemer en heb je een probleem of vraagstuk? Klop dan eens bij een mbo- of hbo-opleiding aan. “Laat studenten er maar eens over nadenken. Dat geeft vaak heel verrassende oplossingsrichtingen”, weet Van Bree. “Zeker als je zelf nog een jonge ondernemer bent is het leuk om met studenten bezig te zijn. Je snapt elkaar veel beter.”