17-04-2025

“Samen werken aan een gemeenschappelijk doel vind ik mooi”

Van de Sectoraanpak Nitraat is Erna van der Wal (50 jaar) als Coördinator Beleid & Keten een van de trekkers. Ze versterkt BO Akkerbouw sinds 1 februari en brengt vanuit ALDI kennis vanuit de keten mee. “Mijn liefde voor de landbouw kan ik hier combineren met beleid en inhoud.”

2025 Foto Erna van der Wal

Wat is jouw binding met de akkerbouw?

“Ik vind het een mooie, krachtige sector. De diversiteit en het vakmanschap spreken me aan. Hoe alles op land groeit en zich door de seizoenen ontwikkelt, dat boeit me. Tijdens mijn studie biologie in Wageningen raakte ik geïnteresseerd in plantenziektekunde. Ook heb ik vakken communicatie gevolgd, omdat ik verbinden en delen van kennis mooi werk vind. Bijvoorbeeld over wetenschap en praktijk of landbouw en milieu. Zo kwam ik terecht bij het CLM, waar ik onderzoek deed en advies gaf, ook in de akkerbouw.”

Waarom zette je de stap verder de keten in?

“Nieuwsgierigheid dreef me om verder te kijken. Zo kwam ik bij Bakker Barendrecht en later ALDI terecht, waar ik eerst verantwoordelijk was voor de kwaliteit van groenten en fruit. De laatste vier jaar was ik hoofd van de afdeling kwaliteit en duurzaamheid in Nederland. Ik heb gemerkt dat supermarkten en ketenpartners met elkaar de grootste stappen kunnen zetten. Zo hebben we bij ALDI samengewerkt aan meer kruidenrijk grasland bij veehouders in Nederland en aan betere arbeidsomstandigheden in de textielproductie in Bangladesh. Maar ook aan het transparanter maken van de verhouding plantaardige en dierlijke eiwitten en aan minder suiker, zout en vet in voedingsmiddelen.”

"BO Akkerbouw is proactief en positief: daar wil ik graag aan meewerken"

Van ALDI naar akkerbouw, hoe ging dat?

“De landbouw past als sector toch beter bij mij, dus ik wilde graag de overstap maken. Ik heb nagedacht waar mijn ketenervaring het beste past. BO Akkerbouw heeft contact met allerlei partijen en trekt zowel inhoudelijke als beleidsdossiers. Wat me verder opviel in de agrarische media: BO Akkerbouw is proactief en positief. De organisatie komt met oplossingen voor de toekomst, zoals Ruimte voor de Nieuwe Akker goed laat zien. Ik herken veel in de beschreven visie. Daarom wil ik graag deel uitmaken van deze club.”

Zie ook: Ruimte voor de Nieuwe Akker! – Perspectief van de Nederlandse akkerbouw

Waar werk je aan bij BO Akkerbouw?

“De Sectoraanpak Nitraat is een groot dossier. Dat doe ik met collega Arjan Mager, die ontzettend veel inhoudelijke kennis heeft. Verder trek ik de thema’s eiwittransitie, biobased materialen en klimaat en denk ik mee over een datasysteem voor de akkerbouw.”

Wat is jou de eerste maanden opgevallen?

“Hoe breed en gevarieerd het werk is bij BO Akkerbouw. Het gaat over de inhoud, bijvoorbeeld hoe stikstof in de bodem precies werkt. Maar ook over samenwerken en communicatie met leden van de BO Akkerbouw en overheden. Bij een internationale organisatie als ALDI had ik vooral contact met collega’s in binnen- en buitenland, hier met een hele branche. Echt heel leuk.”

Wat drijft jou in je werk?

“Nieuwsgierigheid. Ik word er gelukkig van om nieuwe dingen te ontdekken. Ook samen werken aan een gemeenschappelijk doel vind ik mooi. Het geeft voldoening als dat lukt en we een stap vooruit hebben gezet.”

Heb je dat al ervaren?

“Absoluut. Ik ben echt trots op onze Sectoraanpak Nitraat. Natuurlijk ben ik er halverwege ingesprongen, dus alle credits gaan naar mijn collega’s. We hebben een webinar georganiseerd, heldere vragen en antwoorden geformuleerd en een website en filmpjes gemaakt.”

Wat wens jij de akkerbouw van morgen toe?

“Veerkracht en vertrouwen. De sector van de toekomst produceert gezond voedsel en doet dat in goede balans met de natuur en leefomgeving. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar ik zie veerkracht en enthousiasme in de sector. Dat geeft vertrouwen.”

Welk akkerbouwproduct ligt elke dag op jouw bord?

De ui! Hij past overal bij: pasta, rijst en aardappelen. Mijn lievelingsgerecht is rode bieten met gebakken ui, aardappelen en een gehaktbal. Maar ik zeg er meteen bij: ik kook bijna nooit. Mijn man en dochter van 19 jaar zijn de echte koks bij ons thuis.”