08-05-2025

“Samen zetten we de schijnwerpers op de Nederlandse aardappelsector”

De Internationale Aardappeldag van de Verenigde Naties eind mei onderstreept hoe belangrijk de aardappel is om de wereldbevolking te voeden. Willem Schoustra, directeur van SeedNL en medeorganisator van een mini-symposium op 27 mei, kan zich daar helemaal in vinden. “De aardappel is lekker, voedzaam en efficiënt te telen, op veel plaatsen in de wereld. Met internationale partnerschappen proberen wij boeren beter toegang te geven tot hoogwaardig pootgoed.”

Willem Schoustra 6

Wat is SeedNL? Wat willen jullie bereiken?

“In SeedNL werken twee ministeries – het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken – samen met Plantum en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Wij bevorderen samenwerking zodat boeren betere toegang krijgen tot zaden, inclusief pootaardappelen. Daarmee versterken wij de Nederlandse zaadsector, die wereldleider is. Wij geloven sterk in partnerschappen op basis van gelijkwaardigheid. Wij doen onder andere projecten in landen zoals India, Bangladesh, Senegal, Nigeria, Ethiopië en Egypte, coördineren kennis en willen leren van onze inspanningen.”

Kun je voorbeelden noemen?

“Met het rapport ‘10 belangrijke lessen voor ontwikkelingsprojecten in de pootaardappelsector’, bieden we financiers en uitvoerders tips voor toekomstige projecten in landen met lage- en middeninkomens. Ook hebben we pas in Egypte, India en Bangladesh een Seed Sector Platform opgericht, zodat we beter met publieke en private partijen kunnen samenwerken. Bedrijven als Agrico en HZPC nemen daarin deel.”

Wat maakt de aardappel zo essentieel voor de voedselzekerheid?

“De aardappel is lekker, voedzaam en efficiënt te telen. Het gewas heeft minder water nodig en een hogere calorische waarde dan andere hoofdgewassen, zoals maïs, rijst en tarwe. Verder heeft de aardappel een korter groeiseizoen en is het een robuust gewas. Niet voor niets groeit de teelt sterk in India, China en Noord-Afrika. Als de klimaatomstandigheden het toelaten, levert de aardappel een gigantische bijdrage aan de voedselzekerheid.”

"Door innovaties met elkaar én anderen te delen, blijven we als land vooroplopen"

Dat is ook de boodschap op het mini-symposium op 27 mei, toch?

“Jazeker. BO Akkerbouw heeft het initiatief genomen om in Den Haag een mini-symposium te organiseren, in het kader van de Internationale Aardappeldag van de Verenigde Naties op 30 mei. Politici en vertegenwoordigers van ministeries, topsectoren, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd. Wij zijn medeorganisator, net als Avebe, NAO, LTO Nederland, Plantum en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI). Wij zijn heel blij dat BO Akkerbouw iedereen uit de keten bij elkaar heeft gebracht en dankbaar dat wij daarbij zitten. Samen zetten wij de schijnwerpers op de Nederlandse aardappelsector.”

Hoe belangrijk is die Nederlandse aardappelsector?

“Van de mondiale export levert Nederland maar liefst 60% van het pootgoed. De sector heeft dus een zeer sterke internationale positie en daar mogen we trots op zijn. Binnen de aardappelketen is er veel kennis over precisielandbouw, over duurzame teelttechnieken en over logistiek en transport. Door innovaties met elkaar én anderen te delen, blijven we als land vooroplopen.”

Hoe kunnen akkerbouwers en ketenpartners daaraan een bijdrage leveren?

“Innoveren, steeds duurzamer telen en meedoen aan kennisuitwisseling: zo blijven zij de sector nationaal en internationaal vooruitbrengen.”

Ligt de aardappel vaak op jouw bord? Heb je een favoriet recept?

“Regelmatig eten wij aardappelen, het liefst uit de oven. Ik kook de half-kruimige aardappelen even voor, doe ze in een bakschaal met olie, knoflook en rozemarijn en zet ze drie kwartier in de oven. Dan zijn ze heerlijk crispy van buiten en zacht van binnen.”