02-10-2023

Succesvolle bijeenkomst voor meer eiwitrijke gewassen en producten uit Nederland

BO Akkerbouw organiseerde op vrijdag 29 september de tweede uitvoeringsbijeenkomst van de Bean Deal. Kennisuitwisseling, mogelijkheden in kaart brengen en elkaar versterken om de teelt, verwerking en consumptie van eiwitrijke gewassen in Nederland tot een succes te maken, stonden centraal tijdens deze bijeenkomst bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

De bijeenkomst was speciaal voor Bean Deal deelnemers vanuit de hele keten. BO Akkerbouw is één van de zestig leden en tekende vorig jaar de Bean Deal. Wageningen University & Research (WUR), ook deelnemer van de Bean Deal, faciliteerde de locatie.

Eiwitrijke gewassen in ketenperspectief

Na de gezonde, plantaardige lunch belichtten diverse sprekers de verschillende onderdelen in de keten van eiwitrijke gewassen. Welke betekenis heeft rassenveredeling voor de rest van de keten? Hoe draagt dit bij aan het verdienvermogen van de boer? Wat zijn de wensen van de consument op het gebied van plantaardige eiwitten? Wat missen we nog in de keten en hoe kunnen we dit vanuit samenwerking aanpakken? En wat is het belang van onderzoek?

Bean Talks

Uiteraard kregen de genodigden ook een update van de activiteiten vanuit de Bean Deal tijdens de zogenoemde Bean Talks. Na de pauze gingen de genodigden aan de slag door deelname aan één van de workshops. Uitkomsten, inzichten werden tijdens het afsluitende deel met elkaar gedeeld.

Borrel met plantaardige proeverijen

Tijdens de bijeenkomst waren er ook diverse proeverijen van producten van Bean Deal deelnemers: een stoofgerecht van Lekker Lupine en een muffin met eiwitisolaat van Cosun.

Vol inspiratie, nieuwe connecties en inzichten vertrokken de deelnemers na afloop uit Lelystad. Deze uitvoeringsbijeenkomst wordt twee keer per jaar georganiseerd door een deelnemer van de Bean Deal.

Ruimte voor de Nieuwe Akker

Eiwittransitie is één van de zeven richtingen uit Ruimte voor de Nieuwe Akker! Perspectief van de Nederlandse akkerbouw van BO Akkerbouw en haar 13 leden.

Ontvangst
Lunch gesprek
Andre
Zaal
Frans Verwer en Andre Hoogendijk
Workshop veldboon
Workshop beanmeal
Excursie

Foto´s: Gert Janssen, VidiPhoto