13-09-2024

“TopCrop zet de Nederlandse akkerbouw internationaal op de kaart”

TopCrop is een grote stap vooruit, vindt akkerbouwer Ard van der Spek uit Dirksland. “Het is van belang dat ons certificeringsschema voor voedselveiligheid internationale bekendheid krijgt. Daar gaan de nieuwe naam en onafhankelijke stichting aan bijdragen.” Ard, die namens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) lid is van het College van Deskundigen, legt uit wat TopCrop zo krachtig maakt.

Ard van der Spek

Hoe ziet jouw akkerbouwbedrijf eruit?

“Op ruim 200 hectare teel ik plantuien, consumptie- en pootaardappelen, suikerbieten, granen en knolselderij. Daarnaast heb ik een zorgboerderij De Bonte Koe met alle landbouwhuisdieren die je maar kunt bedenken. We bieden daar 25 cliënten een dagbesteding. Ik hou me trouwens vooral met het akkerbouwbedrijf bezig.”

VVAK is TopCrop geworden. Waarom vind jij dat goed nieuws?

“Zo kunnen we werken aan meer internationale bekendheid. De nieuwe naam TopCrop klinkt beter en de website www.topcrop.nl is professioneel opgezet, net als de onafhankelijke stichting. Voor akkerbouwers die VVAK-gecertificeerd zijn, verandert er inhoudelijk niets.”

Ben jij zelf altijd gecertificeerd geweest?

“Ja, voor granen en suikerbieten. Mijn afnemers stellen dat namelijk verplicht. Voor aardappelen, uien en knolselderij voldoe ik aan GlobalGAP. Omdat de markt voor deze producten internationaal is, vragen klanten om die certificering. Het zou voor mij een grote vooruitgang zijn als afnemers TopCrop voor alle gewassen accepteren. Certificering kost tijd en geld, dus één certificaat is voor akkerbouwers het beste.”

Kan TopCrop zich meten aan internationale standaarden?

“Jazeker. Het certificaat staat garant voor veilig voedsel, dat duurzaam wordt geteeld met minimale impact op het milieu. Het certificeringsschema is gelijkwaardig aan de Farm Sustainability Assessment (FSA) 3.0 op het niveau goud. Als Nederlandse akkerbouwers laten we internationale afnemers zo zien dat we op het hoogste niveau van duurzaamheid telen.”

"We hechten eraan dat de regels boervriendelijk zijn."

Wat vind jij de kracht van TopCrop?

“De grote plus is dat akkerbouwers, afnemers en andere partijen uit de keten samen het certificeringsschema vaststellen. Dat zorgt ervoor dat de eisen uitvoerbaar zijn op het erf. Zo is er eens in de drie jaar controle en niet elk jaar. Als NAV hechten we eraan dat de regels boervriendelijk zijn. Daarom neem ik drie keer per jaar deel aan het certificeringsoverleg, dat nu het College van Deskundigen gaat heten.”

Hoe draagt deze certificering bij aan de akkerbouw van morgen?

“Met TopCrop laten we als Nederlandse akkerbouwers zien hoe wij onze gewassen voedselveilig telen en daarbij rekening houden met het milieu. Onder meer door de registratie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Naast alles wat we standaard al doen, zoals een goede gewasrotatie, de inzet van groenbemesters en het voorkomen van ziekten en plagen.”

En wat brengt de dag van vandaag?

“Ik heb de regeninstallatie net hersteld. Gisteren hebben we de aardappelen geoogst. Door het natte voorjaar lijkt de opbrengst matig te worden. Ook met het graan, suikerbieten, uien en knolselderij valt het niet mee. Nee, het is geen goed jaar. Laten we hopen dat de prijzen dat compenseren.”

Meer weten? Kijk op www.topcrop.nl